Pakastekuivaus

Mikä ihmeen pakastekuivaus?

Pakastekuivaus on yksi tehokkaimpia tapoja erilaisten ruokien pitkäaikaiseen säilömiseen. Pakastekuivauksessa tuore tai valmiiksi pakastettu tuote kuivataan alipaineessa, jolloin vesi poistuu käsiteltävästä tuotteesta.

Pakastekuivauksen etuja ovat, että ruoka säilyttää ravintoainepitoisuutensa, maku tiivistyy, tuotteesta tulee kevyt ja erittäin säilyvä, koska bakteerit eivät pääse kasvamaan kuivatussa tuotteessa.

Mitkä ovat pakastekuivauksen etuja muihin menetelmiin verrattuna?

Pakastekuivauksen suurin etu on ravinteiden runsaus ja pitkä säilyvyysaika, jota ei voida verrata esimerkiksi perinteiseen kuivattamiseen. Pakastekuivauksessa käytetään alhaista lämpötilaa, mikä minimoi lämpöherkkien ravintoaineiden tuhoutumisriskin. Prosessissa ravinteiden lisäksi säilytetään ruoan maku, väri ja ulkonäkö. Pakastekuivauksen aikana lähes 98% vedestä poistuu, mikä johtaa kevyempiin ja paremmin säilyviin tuotteisiin, jotka soveltuvat vaeltajien ja retkeilijöiden lisäksi myös esimerkiksi mökkeilijöille ja matkailijoille.

Lisäksi pakastekuivaus suosii hyvin pitkää säilyvyyttä. Koska veden poistaminen raaka-aineesta estää bakteerien kasvun, se lisää tuotteelle käyttöikää. Pakastekuivattujen ruokien säilyvyysaika voi olla jopa 25 vuotta, riippuen pakkauksesta, varastoinnista ja itse ruuasta.

Hyvänä esimerkkinä toimii viinirypäle. Kun viinirypäle pakastekuivataan, tuloksena ei ole rusina vaan kuiva viinirypäle joka on väriltään ja muodoltaan yhä viinirypäle. Tuloksena on siis rusinaakin kuivempi viinirypäle, joka on rakenteeltaan edelleen kuin alkuperäinen tuore viinirypäle. Kun sen laittaa veteen, se palautuu takaisin lähes samanlaiseksi kuin se oli ennen kuivausta.

Pakastekuivatut karkit

Nimi on ehkä hieman harhaanjohtava. Karkkeja ei todellisuudessa pakastekuivata, vaan ne alipainekuivataan. Pakastusvaiheen ohittamisella ja esilämmitystä säätelemällä saadaan karkit muuttamaan muotoaan, koostumustaan ja makuaan.

Shopping Cart
Scroll to Top